iSoul In the beginning is reality

Problems in mechanics, part 2

How practical is the mechanics of time-space? It’s at least as practical as the mechanics of space-time and in some case is easier to understand or more appropriate. This post continues a series to illustrate this based on the website Physics: Problems and Solutions, Kinematics.

Problem 2.1

Is it possible that a vehicle could prestinate† to a pace of 1.2 min/km within 250 metres if it can only prestinate to a pace of 1.0 min/km in 200 metres?

prestinate is the opposite of deprestinate, and is the temporal analogue of accelerate.

Solution

The vehicle’s maximum prestination is 1.0 min/km ÷ 0.200 km = 5.0 min/km². It needs to prestinate to 1.2 min/km in 250 m, which is 1.2 min/km ÷ 0.250 km = 4.8 which is less than the maximum prestination 5.0 so the answer is Yes.

Problem 7.1

A car is deprestinating at 12 s/m².  Find its deprestination in h/km².

Solution:

To find a deprestination in h/km², recall that 1000 m = 1 km and 3600 s = 1 h, then
12 s/m² = 12 * (1/3600) / (1/1000)² = 3333 h/km².

Problem 9.1

An airliner reaches its takeoff pace of 3 s/mi in 1 mile. What is the magnitude of its average deprestination in s/km²?

Solution:

By definition the deprestination is the ratio of the change of celerity and the distance traveled. So the change of celerity is 3 s/mi ÷ 1.607 mi/km = 1.867 s/km. The distance traveled is 1 mi * 1.609 km/mi = 1.609 km.

So the average deprestination is a = 1.867 / 1.609 s/km² = 1.160 s/km².

Problem X.1

A vehicle travels North for 10 miles at a pace of 2 min/mi, then turns East for 15 miles at a pace of 1 min/mi. What is its average pace? What uniform celerity would reach the same place at the same time?

Solution

The vehicle travels North 10 miles * 2 min/mi = 20 min, and East 15 miles * 1 min/mi = 15 min. The average pace is the total travel time divided by the total travel distance = (20 + 15) / (10 + 15) = 35/25 = 1.4 min/mi.

From the Pythagorean theorem the distimement is √(20² + 15²) = 25 min and the displacement is √(10² + 15²) = 18 miles. So the uniform celerity is 25/18 = 1.39 min/mi at a temporal angle from North of arccos (20/25) = arccos (0.8) = 37 degrees = 6.145 seconds of the second hand of a clock.

Problem X.2

A vehicle travels North at a constant pace for one hour, then travels East at the same pace for 45 minutes. What is its distimement? If the displacement is 100 km, how far North and East did it go? What is the constant pace?

Solution

Using the Pythagorean theorem the distimement is √(60² + 45²) = 75 minutes.

Let x be the displacement North and y be the displacement East, both in km. The ratio of x to y equals the ratio of 60 to 45 minutes since the pace is the same. So x = 0.75 y. Also by the Pythagorean theorem, x² + y² = 100². Substituting the value for y in the latter equation yields (1.75)² x² = 100² so x = 100/1.25 = 80 km North. Then y = 0.75 * 80 = 60 km East.

So the pace is 60 min / 80 km = 45 min / 60 km = 0.75 min/km = 45 s/km.

Post Navigation